Ουφ!!!
Τι μαγειρεύουμε πάλι σήμερα στο παιδάκι μας για να μην μας το φέρει καπέλο απ'την βαρεμάρα?
Τι σνακ δίνουμε στο βλαστάρι μας για να μην ροκανίζει συνέχεια μπισκότα?
Τι φρουτάκια υπάρχουν εκτός από μήλο-μπανάνα-αχλάδι?
Αν δεν θέλουμε να δώσουμε κρέμα του εμπορίου για απογευματινό?
Αν δεν τρώμε κρέας?
Βοηθάτε γιατί χανόμαστε!!!!!!!!!!!!!!!!!!

8 Απρ 2012

Τσουρέκια πασχαλινά από την Αννη.


  • 1 κιλό αλεύρι πολύ δυνατό (για τσουρέκια γράφουν ή Robin Hood)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 500 γρ. γάλα πλήρες φρέσκο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 4 αβγά
  • 125 γρ. βούτυρο
  • μαχλέπι ( 1 κουταλάκι του γλυκού, εγώ δεν βάζω γιατί δε μ' αρέσει και το έχω αντικαταστήσει με 3 βανίλιες και ελάχιστο κονιάκ)
 
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι + μαγιά + αρωματικά.
Σε ένα κατσαρόλι βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με το γάλα και τη ζάχαρη. Όταν λιώσει το βούτυρο, θα προσέξετε αν μπορείτε να βάλετε το δάχτυλο σας μέσα και μετρήσετε μέχρι το 10 και αντέχετε τη ζέστη είναι έτοιμο να το ρίξετε στο αλεύρι αλλιώς, το αφήνετε να κρυώσει.Δλδ το μείγμα των υγρών - ζάχαρης πρέπει να είναι χλιαρό.
Χτύπημα των αβγών ελαφρύ (με 1 πιρούνι) και τα ρίχνετε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.
Πριν ζυμώσετε θα έχετε βάλει δίπλα σας ένα πιατάκι με λίγο λάδι και μια σπάτουλα θα δείτε γιατί.Ζυμώνετε με το ένα χέρι για ελάχιστο χρόνο.Θα δείτε ότι η ζύμη είναι πολύ μαλακιά και κολλάει στα τοιχώματα και στο χέρι.Με τη σπάτουλα την ξεκολλάτε από το χέρι σας και βάζετε στο χέρι λίγο λάδι σε λίγο όλη η ζύμη θα έχει γίνει σαν μια μπάλα.Σκεπάζετε και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για τουλα΄χιστον 4 ώρες.
Μετά είτε πλέκετε σε πλεξούδες είτε φτιαχνετε σαλιγκαράκια, τα βάζετε σε λαδόκολλα και τα αφήνετε να διπλασιάσουν τον όγκο τους. Μετά το 2ο φούσκωμα χτυπάτε (αν θέλετε ένα αβγό, βάζετε και ελάχιστο νεράκι και με ένα πινέλο αλείφετε προσεχτικά τα τσουρέκια. Ψήσιμο στους 180 με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
Προσοχή: μην προσθέσετε άλλο αλεύρι και καλό είναι να ζυγίζετε τα κομμάτια που θα αποτελούν τα φυτίλια για τις πλεξούδες γιατί έτσι θα έχετε πολύ ομοιόμορφο ψήσιμο και φούσκωμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου