Ουφ!!!
Τι μαγειρεύουμε πάλι σήμερα στο παιδάκι μας για να μην μας το φέρει καπέλο απ'την βαρεμάρα?
Τι σνακ δίνουμε στο βλαστάρι μας για να μην ροκανίζει συνέχεια μπισκότα?
Τι φρουτάκια υπάρχουν εκτός από μήλο-μπανάνα-αχλάδι?
Αν δεν θέλουμε να δώσουμε κρέμα του εμπορίου για απογευματινό?
Αν δεν τρώμε κρέας?
Βοηθάτε γιατί χανόμαστε!!!!!!!!!!!!!!!!!!

25 Μαρ 2017

Σταφιδόψωμο με κανέλα , από την Ρένα

Φωτογραφία της Ir Ra.



Καλημέρα!!! Θα βάλω μια συνταγή που έφτιαξα μόλις χτες και ήταν απλά υπέροχη!!!!! Είναι για σταφιδόψωμο με κανέλα, αλλά δοκιμάζοντας την και κάνοντας κάποιες απαραίτητες προσθήκες άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εύκολα τσουρέκια - μέρες που είναι! θα σας εξηγήσω στην συνέχεια:

Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι (168 γραμμάρια) σταφίδες
1 φλιτζάνι (208 γραμμάρια) ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) γάλα, πλήρες
1/4 φλιτζάνι (56 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
5 1/2 έως 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
1 1/2 κουταλιές κανέλα
1 μεγάλο αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές ζεστό νερό για την κάλυψη της ζύμης

Η εκτέλεση: μουλιάζουμε τις σταφίδες στο ζεστό νερό, για κανένα 10λεπτο. Στο εν τω μεταξύ διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νεράκι και ανακατεύουμε καλά με το μπλέντερ. μετά ρίχνουμε μεσα το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι. όταν το μείγμα γίνει πια ζύμη, αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το ίδιο το αλεύρι. εμενα μου πήρε 6 φλυτζάνια. Μόλις η ζύμη ξεκολλάει από τα χέρια, ρίχνουμε σιγά σιγά τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν τελείως: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ τις σταφίδες τις στεγνώνουμε καλά για να μην βάλουμε νερό στην ζύμη μας και μαλακώσει. Μετά αφήνουμε σε λαδωμένο μπώλ να φουσκώσει γαι 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον. Όταν φουσκώσει, την χωρίζουμε στα δυο και ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε παραλληλόγραμμο πάχους 1-2 εκατοστά. ρίχνουμε την ζάχαρη και την κανέλα, και τυλίγουμε σε ρολό. Κάθε ρολό το βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα για κεηκ που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν, και μετά αφού τα καλύψουμε με το μείγμα του αυγού, ψήνουμε στους 180 βαθμούς (160 στον αέρα) για 35-40 λεπτά. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν πριν τα κόψουμε. Είναι υπέροχα, μοιάζουν πολύ με τσουρέκια, γι αυτό αν στην συνταγή προσθέσουμε μαχλέπι και μαστίχα την ώρα του ζυμώματος και αντικαταστήσουμε το μείγμα κανέλα- ζάχαρη με πουρε από κάστανο, τότε θα έχουμε υπέροχα τσουρεκια με γέμιση κάστανο!!!
Δοκιμάστε την κόρες και θα με θυμηθείτε!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου