Ουφ!!!
Τι μαγειρεύουμε πάλι σήμερα στο παιδάκι μας για να μην μας το φέρει καπέλο απ'την βαρεμάρα?
Τι σνακ δίνουμε στο βλαστάρι μας για να μην ροκανίζει συνέχεια μπισκότα?
Τι φρουτάκια υπάρχουν εκτός από μήλο-μπανάνα-αχλάδι?
Αν δεν θέλουμε να δώσουμε κρέμα του εμπορίου για απογευματινό?
Αν δεν τρώμε κρέας?
Βοηθάτε γιατί χανόμαστε!!!!!!!!!!!!!!!!!!

16 Ιουλ 2017

Σάλτσα ντομάτας.



Σκεφτόμουν καιρό να δοκιμάσω να κάνω σάλτσα ντομάτας , που να μπορώ να αποθηκεύσω και να την έχω ακόμα και τον χειμώνα που οι ντομάτες δεν είναι "εποχής".
Βρήκα αυτήν την συνταγή απο το www.cretangastronomy.gr , η οποία μου φάνηκε εύκολη και αρκετά λεπτομερής ακόμα και για μένα!!






  • Ντομάτες
  • Αλάτι  (ριζάτο κατά
    προτίμηση)
Διαλέγουμε ώριμες σφικτές ντομάτες χωρίς πολλά σπόρια και τις πλένουμε πολύ
καλά.  Καλό είναι να τις αφήσουμε για
λίγο σε νερό και μετά να τις καλοπλύνουμε με ένα καθαρό σφουγγαράκι. 
Τις  τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας ή στο multi, αφού βγάλουμε όσα σπόρια γίνεται. Μετράμε τον πολτό  και για κάθε λίτρο προσθέτουμε 1 κουταλιά της
σούπας αλάτι (είναι πολύ εύκολη η μέτρηση με το δοχείο του multi γιατί το
γεμίζουμε μέχρι την ένδειξη των  500ml και
έτσι 2 γεμίσματα μας δίνουν το λίτρο). 
Βάζουμε τον πολτό να βράσει σε υψηλή
θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .
Αφήνουμε να βράζει μέχρι να συμπυκνωθεί και να μην υπάρχει υγρό μέσα στην
κατσαρόλα μας. Παίρνει περίπου 3 ώρες αυτή η διαδικασία και μένει περίπου ο
μισός πολτός από τον αρχικό. 
Τοτελευταίο μισάωρο χρειάζεται ανακάτεμα για να μη πιάσει. Επίσης το τελευταίο
μισάωρο, πλένουμε καλά τα βάζα μας με χλιαρή σαπουνάδα  και τα αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα
στρωμένη πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί. 
Τα βάζουμε και τα καπάκια στο φούρνο
και   τον ανάβουμε στους 120 βαθμούς. Όταν η σάλτσα
μας έχει γίνει, αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και  γεμίζουμε τα καυτά βάζα, προσέχοντας να μη
καούμε. Τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Κλείνουμε και
το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν ( μέσα στο φούρνο).  Όταν κρυώσουν εντελώς τα γυρίζουμε ίσια και
τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο , διατηρούμε όση
σάλτσα μας περισσέψει στο ψυγείο αφού την καλύψουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Παρατηρήσεις:

1)Παλιότερα έβαζαν  τη
σάλτσα ντομάτας σε μπουκάλια και τα έβραζαν για αποστείρωση μέσα σε μεγάλες
κατσαρόλες. Η διαδικασία της αποστείρωσης των βάζων στο φούρνο αλλά και το ότι
ξαναβάζω τα γεμάτα βάζα μου στους 120 βαθμούς έστω και για λίγη ώρα, μου
εξασφαλίζει καλή διατήρηση της σάλτσας μου.
2)Τα καπάκια από τα βάζα, εμφανίζουν ένα ανεπαίσθητο
βαθούλωμα αν έχουν κλείσει καλά και έχει γίνει καλή αποστείρωση. Αν εμφανίσουν
φούσκωμα σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά οπότε καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε
τη σάλτσα πριν ξινίσει. Σίγουρα δεν θα διατηρηθεί…
3)Έφτιαξα δύο φορές τις τελευταίες μέρες. Ενώ ο πολτός μου
ήταν τρία λίτρα κάθε φορά , την πρώτη φορά γέμισα 2 βάζα τους ενός λίτρου με
σάλτσα, τη δεύτερη έφτασε για ένα βάζο του λίτρου και ένα μισόλιτρο. Προφανώς
οι πρώτες ήταν πιο σφιχτές…
4) Συνηθίζω να καταψύχω κάθε φορά τις 2-3 ντομάτες που
παραωριμάζουν  από κάθε προμήθειά μου,
αφού τις τρίψω σε πολτό. Έτσι βρίσκομαι με αρκετά σακουλάκια κατεψυγμένες  στο τέλος του Καλοκαιριού. Όμως και η
βρασμένη σάλτσα είναι πολύ νόστιμη και πιο κατάλληλη για «γρήγορες εφαρμογές».

*Η συνταγή και η φωτογραφία είναι απο το υπέροχο www.cretangastronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου